Google, News’de Başarı İpuçlarını Yayıncılarla Paylaştı

Google News’e kayıtlı bir haber siteniz mi var? Google’ın yayıncılarıyla paylaştığı ipuçlarına dikkat ederek News başarınızı arttırabilirsiniz!

2019 yılına girmemizle birlikte dijital yayıncılıkta yeni bir dönemin de kapılarını araladık. Yeni yılda, yayıncıların Google News’den en iyi şekilde faydalanmasını isteyen Google, Merkezi Webmaster Blog’undayayıncılarını bilgilendiren yeni bir blog yazısı paylaştı.
Blog yazısı, Google News’de nasıl başarılı olunur? sorusu etrafında hazırlanırken, yayıncıların News’den en iyi şekilde faydalanmasını hedefleyen önemli ipuçlarıyla donatılmış.


İşte, Google’ın News yayıncılarının 2019 yılında başarıyı yakalamalarını sağlayacak kilit noktalar ve önemli ipuçları:

Genel İpucu

Google’ın ilk ipucu yayıncıları Haberler Yayıncısı Yardım sayfasına yönlendiriyor. Google, tüm yayıncıların bu bölümü incelemelerinin gerekliliğine vurgu yapıp, içerik ve teknik detaylar sayfasına da mutlaka göz atmalarını tavsiye ediyor.

Başlıklar ve tarihler

  • Temiz başlıklar sunun: Google News, bir sayfanın başlığını belirlerken sayfa içindeki HTML başlık etiketi dahil birçok sinyali kullanıyor. Google, içeriklerde en manalı ve clickbait’den uzak başlıkların kullanılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca bkz; Google’ın başlıklarla ilgili ipucu sayfası
  • Doğru ve tam saat/tarih sunun: Google News, birçok yöntemi kullanarak içeriğinizin tarih ve saatini algılıyor. Google’ın News yayıncılarından beklentisi ise tek bir saat ve tarih ibaresi kullanması, tarihi; başlık ile içeriğinin ortasında göstermesi. Ayrıca dataPublished ve dataModified veri yapılandırmalarının kullanılmasını AMP ve AMP olmayan tüm sayfalar için öneriyor.
  • Otomatik içeriğe dikkat: Google hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, bir içeriğe değer katmadan yeniden yayınlanmasından kaçınılmasını öneriyor. Yeni bilgiler eklenmeden nedensiz yere içeriğin yenilenmesi ve yeni bir içerik gibi sunulması ise yayıncıların yeni dönemde başını ağrıtabilir. Ufak eklemeler yaparak eski bir içeriği yeni içerikmiş gibi yayınlamak ve eski içeriği silerek URL’ini yeni içeriğe yönlendirmenin de Google News kurallarına aykırı olduğunu unutmayalım
  • Kopya İçerik
Google News yeni yılda her zaman olduğu gibi kopya içerikle savaşmaya devam edeceğini ve kopya içeriklerin, içeriğin orijinal yayıncısından yukarıda yer alamayacağını savunuyor.
Bir kısmı veya tamamı yeniden yazılan içeriklerle başarılı olunamayacağını belirten Google, haber havuzu kullanan sitelerin de Canonical özelliğini kullanarak haberin orijinal kaynağını belirtmelerini tavsiye ediyor.

Şeffaflık ve Daha Çok Şeffaflık

Google News’in en önemli gerekliliklerinden biri şeffaflık. Yeni dönemde de Google için şeffaflık önemli olacak.


Google, ziyaretçiler bir haberi okurken onu kimin yazdığını kolayca öğrenmelerini sağlamanın ve sitenin iletişim bilgilerinin açıkça belirtilmiş olmasının yayıncılara fayda sağlayacağına belirtiyor.

Daha Fazla İpucu

Google, içeriğinde son olarak 3 farklı maddenin üstünde duruyor:
  • Link ağlarına katılmayın: Google’ın algoritmasını manipüle etmeye yönelik her türlü faaliyetten uzak durulması konusunda Google, News yayıncılarını uyarıyor. Tanıtım yazıları ve link alışverişleri başta olmak üzere tüm ücretli link alışverişlerine karşı yayıncıları uyarıyor.
  • Yapılandırılmış veriyi kullanın: Haberlerin kullanıcıya interaktif biçimde sunulması için Google yapılandırılmış veriye önem veriyor. AMP’nin dışında da yapılandırılmış veri seçeneklerinin kullanılarak, içeriklerin zengin sonuçlar şeklinde okurlara aktarılmasını tavsiye ediyor.
  • HTTPS artık olmazsa olmaz: HTTPS konusunda devrimin ilk ateşini yakan Google aynı hassasiyeti News yayıncılarından da bekliyor. News yayıncılarına tüm sayfalarını HTTPS protokolüne taşımasını önerirken, sayfalarının güvenliğini arttıracak diğer ipuçlarına da dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fotoğraflarınızın Arka Planını Tek Tıkta Transparan Yapın!

Odaklanma Gücünüzü Roketleyecek 7 Muhteşem Müzik Servisi

Öğrenmek İçin Çok Geç Değil!