Google Çalışanları, Çin’e Özel Arama Motoruna Karşı!

Hatırlar mısınız bilmem; Google’ın, Çin’e özel geliştirdiği iddia edilen DragonFly adında bir arama motoru vardı. Hakkında “resmi kanallardan” ser verilen ama katiyen sır verilmeyen DragonFly’ın başı bu kez Google çalışanlarının protestolarıyla dertte.

Google özgür internet başlığı altında tüm dünyada at koştururken, aslanlar diyarı Çin’de resmi olarak hizmet vermiyorveremiyor. Nedeni ise Çin hükümetinin teknoloji sansürü konusundaki “dediğim dedik, çaldığımdan sana ne?” tavırları…
Google, önceki yıllarda Çin pazarına kapıdan kovulunca bacadan girmeye çalışmış ancak bacaya da sığamamıştı. Şimdi ise kapıyı açmak için ev sahibiyle anlaşmayı deneyecek. Ve o karar, Google çalışanların aidiyet duygusuna uymuyor.
Ya da sahiden Google çalışanları “teknolojinin gerçek anlamda özgür ve sansürsüz olmasını” istiyor olabilir mi

Google Çalışanı, Çin’e Karşı!

DragonFly henüz çıkmadı fakat protesto dardında hedef olması için çıkmasına gerek yok. Proje basına yansımaya başladığında, Bin 400 Google personeli bir araya gelmiş ve projenin durdurulması talepleri için imza kampanyası düzenlemişlerdi.

Düzenlenen kampanya pek etkili olmayınca, Google çalışanları bu kez protesto yöntemini denediler. Ellerine pankartlarını alan 200’den fazla Google’lı, teknolojinin insanları baskı altına almaması gerektiğine inandıklarını bildirerek ufak çaplı bir protesto gösterisi sergilediler.

Google Gerçekten Çin Sektörüne Girecek mi?

Bu yıl Google’ın Çin’e özel bir arama motoru hazırlamasına ilişkin bolca haberle karşılaştık. Bunların ne oranda gerçek olduğu ise henüz resmi kaynaklarca doğrulanmış değil.
Google çalışanlarının protestolarına bakacak olursak; Google, gerçekten Çin’e özel ve sansürlü bir arama çözümü geliştiriyor olabilir.

DragonFly’ın tam olarak neye benzeyeceğini, nasıl çalışacağını ve Google çalışanlarının protestolarındaki haklılık payını önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fotoğraflarınızın Arka Planını Tek Tıkta Transparan Yapın!

Odaklanma Gücünüzü Roketleyecek 7 Muhteşem Müzik Servisi

Öğrenmek İçin Çok Geç Değil!